onsdag 22 oktober 2014

Ett brev till Ombeni och Maua

Hej Ombeni!

jag heter Enas och jag har läst en bok som handlar om ditt liv och din systers liv. Jag känner mig så nedstämd för dig och för dina systrar. Du sa i boken att det är ditt fel när du hade en chans att fly och lämnade dina systrar hos rebellerna. Du intalade dig själv att du skulle komma tillbaka och rädda dem men ju längre tiden gick desto mer kände du dig självisk och att du hade en enorm skuld som du blir aldrig fri.


Du tänker att ha skuldkänslor mot Isabell för att hon har blivit övergiven två gånger av två systrar och hon kan inte klara sig för att hon blev tokig och ett barn på nytt så du också tycker att ni är själviska människor.

Men jag tycker att du inte får tänka på det plågsamt sätt. du var i vuxen ålder och hade levt i ett läger som är full av rebellerna med så svåra och hemska situationer. När du rymde var du
så rädd att de rebellerna skulle komma ifatt dig. I så fall hade de dödat dig och du kunde inte göra nånting.du bör inte ge upp på dessa tankar och försöker gå vidare med livet för att du förtjänar leva lika som en normal person.

Jag har läst en artikel som handlar om skuldkänslor och det finns en mening som jag tycker att det passar för din situation och det är : ''skulden ibland spring ur ren omtanke, att man bundit sig för mycket till en viss person'', så du är en ärlig kvinna när du hålla kvar intresse hos din syster.


Eftersom du behöver hjälp för att bli av med dina skuldkänslor mot Isabelle skulle jag vilja ge dig några goda råd som jag har läste i samma artikeln och de råden kan lära dig hur du klarar dig undan skuldfällan, så du kan inte komma med förklaring eller ursäkter för att du inte kunde rädda henne, 
försöka också du få kontakt med någon person som befinner sig i en liknande situation .Eftersom du har ett ny liv och du vill utbilda dig vidare måste du inte plåga dig i onödan då kan du fokusera på ditt plugg. försöker du hitta nya goda relationer med folk för att inte vara ensam och ha rolig tid med dem.

Hoppas att dessa råd ska hjälpa dig och din syster att hoppa över alla svåra situationer i era liv och relationen blir bättre med er varandra. jag unnar dig också allt gott med din utbildning.
Hälsningar,

Enas

torsdag 9 oktober 2014

Vem är Stig?


Stig är byns präst. Han är en bestämd man och han är förtjust i kyrkans traditioner. Han är gift och hans fru sjunger i kören men relationen mellan dem är dålig för att han tänker mycket på synden och ber hela tiden Gud om förlåtelse. Han kan inte förändra sitt liv och bli en vanlig make som hans fru vill. Han har observerat att hans fru har förändrats och känts gladare när hon har gått till körens repetitioner,så han tänker att han inte kan påverka henne något mer.


Hans fru tycker att han är hycklare för att han anklagar henne med en synd när hon dansade i bara underklänningen på körens fest medan han själv har gjort dåliga gärningar t. ex. han har gömt porrtidningar bakom böckerna i bokhyllan.


Eftersom Daniel är en känd man och alla medlemmar i kören tycker om honom även hans fru, har Stig lidit av svartsjuka mot Daniel och är i konflikt med honom. Han blir förtvivlad och osäker på sig själv för att hans fru har lämnat honom och Daniel har tagit allt ifrån honom. Stig kan inte leda körens medlemmar något mer för att inga personer bryr sig om vad han säger.












"jag valde den här bilden eftersom jag tror att Stig har dåligt samvete och han ångrar sig för att han har följt sina privata drifter.Han försöker förändra sitt liv när han ber sin fru att förlåta honom och börja nytt liv.''

lördag 4 oktober 2014

Skillnaden mellan två män som vann i lotto

Före flera dagar läste jag två novellen handlar om två män som vanns i lotto och de blev miljonär men det finns skillnad mellan dem mot hur använde pengar och mot känslor att ha mycket pengar.

Första mannen kände orolig och han visste inte vad han skulle göra med pengar.Han ville inte att alla vänner skulle tror att han skulle bli rik och arrogant, så att han kunna inte köpa en bil som han drömde om den. Eftersom han ville inte investera pengar eller bidra till andra människor, han tag ut alla pengarna från banken för att tänka hur skulle använda de pengarna.


Andra mannen kände sig ganska säker på att vinna. Han tag sitt ansvar och lätt byn ta del av pengar genom att satsa på att bygga nya beggnader och en del pengar gick till aktier på börsen.Han tänkte också vad skulle grannarna sade samma första mannen men han brydde sig inte om vad folk tänkte och fortsatt kosta på sig några pojkdrömmar.