onsdag 26 november 2014

Tillåt inte försäljning av alkohol i vanliga livsmedelsaffärer


Många tycker inte att det är ett problem om vanliga affärer skulle sälja alkohol, men de borde fråga någon som har haft en förälder som är alkoholist, någon som har förlorat någon anhörig för att någon satt sig i bilen när hon/han var berusad, någon som har blivit misshandlad varje helg för att hennes man var berusad eller någon som har förlorat någon på grund av alkoholförgiftning då kommer de nog förstå att alkohol är ett stort problem i vårt samhälle. 

Alkohol är en som är tillåten i vårt samhälle. Men det betyder inte att alkohol är ofarligt. Alkoholmissbruk leder till fysiska och psykiska skador, precis som missbruk av andra droger.

Om man dricker mycket under en längre tid ökar risken att bli beroende. Då kan man inte kontrollera sitt drickande. Alkohol orsaker inte bara skador på individer utan på hela samhället. Misshandel, mord, stöld och rattfylleri är bara några av alkoholens följder.

I Sverige växer 385 000 barn upp med en eller två föräldrar som missbrukar alkohol. Ett missbruk bland vuxna ökar risken för att ett barn ska fara illa. Särskilt utsatta är de barn där båda föräldrarna är stora konsumenter av alkohol.

Jag läste att en flicka sa att hennes pappa var glad och snäll på morgonen men när han har druckit alkohol på kvällen får han en annan personlighet och blir arg och bråkar med alla då är hon mycket rädd för honom. Alltså ett missbruk av alkohol kan skapa negativa känslor mot andra personer t.ex. aggression, nervositet, depression och bråk.

Allting tyder på att försäljning av alkohol i vanliga affärer gör att folk dricker oftare och mer. Vilket ger fler ledsna barn, fler misshandlade kvinnor och fler våldsbrott.  

Så alla dessa skäl övertygar oss att inte tillåta försäljning av alkohol i vanliga livsmedelsaffärer.

lördag 15 november 2014

Kan man dölja vem man är när flyttar till andra länder?

I dessa dagar har jag försatt läsa en bok som heter SolStorm. Det finns många spektakulära händelser som hände och jag är så entusiastisk för att veta vad ska hända senare. Jag diskuterade med min kompis en ämne som handlar om Rebecka som hon känner sig inte hemmastadd med människorna nere och det känns hela tiden att hon kommer från ett enkelt förhållande så hon kan inte dölja vem hon är. Jag intresserar mig på att skriva en diskuterande text om hennes känsla så jag undrar en fråga att kan man dölja vem man är?

Å ena sidan om man har negativ inställningar i sitt liv som vill han dem vara hemliga så han försöker glömma och anpassa med hans nytt liv. Han vill vara en av ett samhälle och ha rätt att leva lycklig genom att ha nya relationer med folk eller flytta till en annat land eller söka ett nytt jobb eller försöka studera vidare.

Å andra sidan om man kan inte glömma sitt förfluten och lever med det hela tiden så man skulle leva ett jobbig liv och bli deprimerad. Dessutom skulle man kanshe förlöra personer som älskar dem därför han låter sitt hjärta bestämmer över sin hjärn.


Jag tycker att en man behöver sitta och tänka djup med själv så han kan överse med själv för att inte han kan förändra sitt förfluten men han kan förändra nu och börja ett nytt liv utan att göra samma fel. Mannen måst ha en ambition för att rätta fel och inte förhöjer dessa fel med ett större fel .

onsdag 12 november 2014

Jag tyckte att det var lite orättvist

Jag har lyssnat på ett radioprogram om den rasismen som funnits i Sverige mot samer, så jag fick mycket information om det samhället på den tiden och jag ska börja med en gammal kvinna som heter Susanna Huuva och hon föddes i en samiska familj. De var en nomad family och de bodde i Kiruna. Eftersom de inte hade vägar för att förflytta sig , så brukade de använda skidor på vintern och en båt eller ett tåg på sommaren.

Hon beskriver hur samiska barn fick bo i skolan så hon berättar att samiska barnen var tvungen att gå i nomader skolor och där barn fick inte en lakan eller en madrass att sova i. De hade bara renhundar och ägna sovkläder som tog hemifrån och de måste lära sig och jobba så de fick bära vätten och risa om kåtans golv varje vecka och såga sjalva och klyva veden som de använde. Hon kommer ihåg att när pojker och flickor lekte i skolgården och kastade lasso fick de inte skratta med höga ljuder och om de gjorde det förhörde lärare dem på morgonen när de kom.
Susanna Huuva hade inte tänkt på att samiska barn hade behandlat annorlunda i dessa tider när hon var lite men efter 1961 när hon byggde själv sitt eget hus, det var första gång när hon tyckte att svenska barn hade tittat över samiska barn. Hon kan inte bara bitter men hon tycker att det var lite orättvis eftersom de var vana att göra som vad andra sa åt dem för att föraldrar brukade lära deras barn att hjälpa familj hemaifrån så de barnen brukade lyda andra.

De samerna kan inte säga deras utsikter och bestämma sina egna liv, Susanna säger. De har inte rätt att bestämma över allting. De lever fortfarande som gammalt att det ska komma andra att tjäna pengar på dem. Hon skulle vilja ha att samer får kunna beståmma själva hur de vill leva men det finns några av dem är maktlösa så same får kunna strida så länge som same lever.

Lennart Lundmark, historiker, berättar att det var rasismen på den tiden i Sverige. Samebarnen fick inte gå i vanliga skola för att politiker sa att samer inte skulle komma för nära över ett samhälle för att då kunde de riskera att sluta med renskötsel och de var undermåliga människor. Han berättar också att samer fick kämpa att ha rätt att bo i vanliga hus och tvinga samiska barn att gå i nomader skolor. Samiska barn fick inte ha samma undervisning matriel så de hade särskilda skolböcker för att inte lära sig för mycket och kunna inte bli bekvämt sama andra. Han berättar också att det finns många länder som har urfolk människor och där de människorna fått tillbaka mycker rättigheter som de tog från dem på 1870 talet men det händer tyvärr ingenting av detta i Sverige.








tisdag 11 november 2014

Vi ska ge en respons på varandras diskuterande texter


Skulle jag kunna tänka mig att försörja min fru?

  
Jag är en singel person har inte gift mig än. Om jag ska gifta mig med någon. Jag vill se vad är bäst för henne. För att vi lever ett långt liv det behövs samma tankar om vi ska klara oss i framtiden. Frågan är skulle jag kunna tänka mig att försörja min fru?



I mitt hemland det är inte vanligt att kvinnor jobbar. De är nästan alltid   hemma med barnen och tar hand om de i  stället att de ska jobba.Det är nästan deras jobb dessutom ett barn behöver stöd av sina föräldrar när männen jobbar så måste vara någon hemma vid barnen. Där finns inte dagis eller någon annan ställe att man kan lämna barnen där tills att de är klart med jobbet. Där för alltid män försörja sin fru.



Å i andra sidan är också en viktig del ekonomen för vårt liv. Om ett lön inte räcker till vårt liv så att bör min fru ska jabba tills vi ska kunna klara oss. Idag har blivit vanligare att kvinnor jobbar och stödja sin man vid ekonomin.


Jag tycker att man kan klara ekonomin det behövs inte att frun jobbar. För att ett barn behöver hjälpe alltid när de är små. Det är bättre att hon ska stanna hemma för att hem jobbet är också ett jobb. Det behövs också någon ta hand hemmet. 


Min kommentar 

Jag tycker att han har skrivit den texten på ett lätt svenska språk och enkla tankar däreför att man kan förstår direkt av hur han tänker när han har diskuterat.

jag är intressant på hans texten att veta att man bör ha en viktig ansvar när gifte sig och ha barn och anser att sina prioritet är familj men den texten  talar inte om en tanke att man bör inte bara arbeta och tjäna pengar men man bör också samarbeta med sin fru att uppfostra deras barn med ett bra sätt för att vara goda personer i ett samhälle.

jag tycker att han behöver tänka djupt i en fråga och inte bara med en enkelt sätt. Han behöver jobba vidare med det usiktet om han skulle vilja.


Ja
Nej
Rubriken är en fråga som man kan svara ja eller nej på? Eller en fråga med två sidor?

  *

Inledningen- Berättar den som skriver bakgrunden till sitt intresse för frågan?
  *

Presenteras frågan och dess två sidor?
  *

Ja-sidan/ena sidan – Markeras sidan med nytt stycke?
  *

Får vi veta att det är ja-sidan som diskuteras i första meningen?
  *

Motiverar skribenten (den som skrivit texten) varför han eller hon svarar ja på frågan?
  *

Ges det exempel för att tydliggöra motiveringen?
  *

Nej-sidan/andra sidan – Markeras nej-sidan med nytt stycke?
  *

Får vi veta att det är nej-sidan som diskuteras i första meningen?
  *

Motiverar skribenten (den som skrivit texten) varför han eller hon svarar ja på frågan?
  *

Ges det exempel för att tydliggöra motiveringen?
    *

Slutsats summering – Markeras med nytt stycke?
     *

Är slutsatsen tydligt formulerad?
     *

Kommer du fram till samma sak genom att läsa texten?
     *
   

lördag 8 november 2014

Skulle jag kunna byta min religion?

Det är en svår fråga som behöver ett klokt svar för att övertyga mig själv i första hand och andra personer som kanske läser min blogg men jag försöker att svara på ett enkelt sätt.

Å ena sidan min religion är islam och jag växte upp med den religionen från jag var barn. Min familj har uppfostrat mig beroende av islams doktrin men när jag har läst frågan tänker jag på många viktiga frågor t. ex det finns en Gud i det universumet ? varför jag är muslim?, kan jag konvertera min religion?, så jag tänker och betraktar mycket efteråt har jag ett resultat att det inte finns en region utan finns en Gud, och det resultatet finns i  en urkund bok ^Quran^ som har jag läst och den boken har beskrivit Gud med ett utmärk sätt.

Å andra sidan försöker jag hitta en beskrivning av Gud i andra religioner genom att fråga andra personer och surfa på nätet men jag har inte övertygat på deras beskrivning, så att det är svårt för mig att konvertera en religion men om jag skulle hitta en annan religion bättre än islam som ger mig en förklaring för allting i min värld skulle jag konvertera min religion. När jag säger att min familj är muslimska så det betyder inte att jag bör vara en muslimsk person lik min familj. Däremot är jag fri att bestämma vilken religion jag vill tro.

Dessutom att tro på Gud som är ett viktigaste mål måste befinnas på någon   religion för att man ska känna sig trygg när man ber Gud att hjälpa sig i svåra situationer. Den tro hjälper man också att rengöra sina tankar och sin själ och lära sig hur man kan behandla mot alla människor även djur korrekt. Vi muslimer tror på alla religioner och den är en av viktiga islams doktriner.


tisdag 4 november 2014

Det stormar på solen

Jag har börjat läsa ny boken som heter SOLSTORM som är den första av Åsa Larssons kriminalromaner som alla utspelar sig i Kiruna.Den romanen handlar om en känd religiös ledare som heter Viktor Srtangård hittas mördad i Kraftkällans kyrkan i Kiruna.

Police misstänker hans syster Sanna som behöver hjälp så hon ringer till en advokat som heter Rebecka Martinsson för att Sanna vill Rebecka gör henne sällskap under förhöret på polisstationen.

Jag tycker att den romanen är spännade att läsa och veta vad händer senare.Jag känner mig nyfike att läsa mer för att veta alla hemligheter som ska inviga och värför den prast mördade på det mystiska sättet.

Blir man lyckligare av mycket pengar?

Pengar betraktar nödvändig medel för att leva ett anständigt liv men det kommer inte alltid att bringa lycka . Pengar är en viktig faktor i livet men inte en källa till lycklig, så om man har massor av pengar ska bli lycklig eller inte?



Å ena sidan att den reka mannen känner sig nöjd efetrsom folk älskar honom för hans pengar men man måste forstår att en lycka inte kan köpa med pengar däremot pengar ibland ska vara en källa av oroshärd om man inte visste hur kan använda pengar korrekt .Vi behöver pengarna men inte till grad att vi blir slavar till dem.



Å andra sidan att man kan använda pengar att uppnå drömmar och ambitioner för sig och för andra personner om man vill hjälpa dem. också man kan investera pengar för sämhällstjänst och i så fall ska man vara nöjd med sig själv.

Alla personner vill ha massor av pengar, men man bör spendera pengar klok för att  känna väldigt glad. Jag tycker att pengar är viktig även om den inte uppnå en lycka men garanterar liva tryggt och bekvämt.

Behövs grammatikundervisning

Man behöver lära sig ett nytt språk när flyttar till ett nytt land. Det nya språket är viktigt för att man kan kommunicra både i privat och i arbets liv, men det viktigaste frågan att man bör ha kunskaper i grammatik eller inte?

Å ena sidan att man behöver lära sig grammatik för att kunna skriva och tala korrekt. Om man arbetar i ett viktig jobb bör man lära sig grammatik för att bygga olika mennigar på egen hand, för att kunna diskutrera eller berätta om många olika ämnen och på olika sätt.

Å andra sidan att man inte behöver lära sig grammatik om man läsa många böcker eller man kommunicerar inte  så mycket men har mycket bra relationer med folk så man i så fall kan höra och tala språket mycket exakt likadana barn.

Jag tycker att man bör lära sig grammatik av ett nyt språk för att kunna prata inför folk med förtroende och skriva korrekt.