onsdag 26 november 2014

Tillåt inte försäljning av alkohol i vanliga livsmedelsaffärer


Många tycker inte att det är ett problem om vanliga affärer skulle sälja alkohol, men de borde fråga någon som har haft en förälder som är alkoholist, någon som har förlorat någon anhörig för att någon satt sig i bilen när hon/han var berusad, någon som har blivit misshandlad varje helg för att hennes man var berusad eller någon som har förlorat någon på grund av alkoholförgiftning då kommer de nog förstå att alkohol är ett stort problem i vårt samhälle. 

Alkohol är en som är tillåten i vårt samhälle. Men det betyder inte att alkohol är ofarligt. Alkoholmissbruk leder till fysiska och psykiska skador, precis som missbruk av andra droger.

Om man dricker mycket under en längre tid ökar risken att bli beroende. Då kan man inte kontrollera sitt drickande. Alkohol orsaker inte bara skador på individer utan på hela samhället. Misshandel, mord, stöld och rattfylleri är bara några av alkoholens följder.

I Sverige växer 385 000 barn upp med en eller två föräldrar som missbrukar alkohol. Ett missbruk bland vuxna ökar risken för att ett barn ska fara illa. Särskilt utsatta är de barn där båda föräldrarna är stora konsumenter av alkohol.

Jag läste att en flicka sa att hennes pappa var glad och snäll på morgonen men när han har druckit alkohol på kvällen får han en annan personlighet och blir arg och bråkar med alla då är hon mycket rädd för honom. Alltså ett missbruk av alkohol kan skapa negativa känslor mot andra personer t.ex. aggression, nervositet, depression och bråk.

Allting tyder på att försäljning av alkohol i vanliga affärer gör att folk dricker oftare och mer. Vilket ger fler ledsna barn, fler misshandlade kvinnor och fler våldsbrott.  

Så alla dessa skäl övertygar oss att inte tillåta försäljning av alkohol i vanliga livsmedelsaffärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar