onsdag 12 november 2014

Jag tyckte att det var lite orättvist

Jag har lyssnat på ett radioprogram om den rasismen som funnits i Sverige mot samer, så jag fick mycket information om det samhället på den tiden och jag ska börja med en gammal kvinna som heter Susanna Huuva och hon föddes i en samiska familj. De var en nomad family och de bodde i Kiruna. Eftersom de inte hade vägar för att förflytta sig , så brukade de använda skidor på vintern och en båt eller ett tåg på sommaren.

Hon beskriver hur samiska barn fick bo i skolan så hon berättar att samiska barnen var tvungen att gå i nomader skolor och där barn fick inte en lakan eller en madrass att sova i. De hade bara renhundar och ägna sovkläder som tog hemifrån och de måste lära sig och jobba så de fick bära vätten och risa om kåtans golv varje vecka och såga sjalva och klyva veden som de använde. Hon kommer ihåg att när pojker och flickor lekte i skolgården och kastade lasso fick de inte skratta med höga ljuder och om de gjorde det förhörde lärare dem på morgonen när de kom.
Susanna Huuva hade inte tänkt på att samiska barn hade behandlat annorlunda i dessa tider när hon var lite men efter 1961 när hon byggde själv sitt eget hus, det var första gång när hon tyckte att svenska barn hade tittat över samiska barn. Hon kan inte bara bitter men hon tycker att det var lite orättvis eftersom de var vana att göra som vad andra sa åt dem för att föraldrar brukade lära deras barn att hjälpa familj hemaifrån så de barnen brukade lyda andra.

De samerna kan inte säga deras utsikter och bestämma sina egna liv, Susanna säger. De har inte rätt att bestämma över allting. De lever fortfarande som gammalt att det ska komma andra att tjäna pengar på dem. Hon skulle vilja ha att samer får kunna beståmma själva hur de vill leva men det finns några av dem är maktlösa så same får kunna strida så länge som same lever.

Lennart Lundmark, historiker, berättar att det var rasismen på den tiden i Sverige. Samebarnen fick inte gå i vanliga skola för att politiker sa att samer inte skulle komma för nära över ett samhälle för att då kunde de riskera att sluta med renskötsel och de var undermåliga människor. Han berättar också att samer fick kämpa att ha rätt att bo i vanliga hus och tvinga samiska barn att gå i nomader skolor. Samiska barn fick inte ha samma undervisning matriel så de hade särskilda skolböcker för att inte lära sig för mycket och kunna inte bli bekvämt sama andra. Han berättar också att det finns många länder som har urfolk människor och där de människorna fått tillbaka mycker rättigheter som de tog från dem på 1870 talet men det händer tyvärr ingenting av detta i Sverige.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar