söndag 8 februari 2015

Självbiografi



Jag föddes år 1976 och växte upp i Bagdad som är en stad av mitt hemland Irak, tillsammans med mina tre bröder och min syster samt våra föräldrar. Jag avslutade min utbildning i mitt hemland för 16 år sedan och jag tog en examen i reglerteknik vid teknologi universitet. Mitt modersmål språk är arabiska men jag kan parata engelska för att när jag var barn studerade jag engelska och franska i min skola, så jag talar engelska ganska bra men jag glömde franska.

Mitt engelska blev bättre för att jag brukade titta på filmer och teveserie och lyssna till musik för många sångare. Jag kunde inte göra det med franska för att engelska var ett andra språk i mitt hemland, så jag kunde inte bättrar mig med franska.

Senare hade jag en chans att arbeta i ett företag och där använde jag engelska i mitt yrkesområde. I mitt arbete lärde mig många saker t. ex hur jag kan använda dator och nät, hur jag kan samarbetar med mina kollegor så jag hade fått en lite erfarenhet för tre år.

Senare gifte jag mig med en god man och fått två söner. Jag bestämde mig vara ledig från arbetet och tog hand om av min familj. Min man anmälde sig i Luleå universitet för att doktorera. Då flyttade jag men min familj från Irak och kom direkt till Luleå. På den tiden hade jag varit tänka på ett nytt liv som skulle vänta oss. Vi hade ett hopp att allting skulle vara bättre med människor, språk, kultur, natur och miljö.

Mina barn var små så jag stannade kvar hemma i två år med dem för att tar hand om dem. Jag pratade engelska när kontaktade med människor i affär och dagis. Jag brukade översätta ord som jag inte förstod, försökte läsa reklam tidningar men det var tråkigt. Efter mina barn gick till dagis hade jag tid för att studera svenska. Första gång pratade jag svenska kände jag stolthet av mig. Jag trodde inte att jag kunde göra det för att det var svårt på början. 

Jag pratar aldrig svenska hemma bara arabiska, så jag fortsätter studera svenska till nu för att vara bättre. På fritiden försöker jag läsa en bok och titta på barnkanalen på tv med barn. Min man har alltid uppmuntrat mig att prata svenska även i hemma. Vid flera tillfällen lagar jag mat eller bakar med ett nytt recept, då köpte han till mig en ny kokbok med svenska språk och den boken är jätte rolig för att det finns många goda recept att prova. Jag tycket att det är ett bra sätt att göra något som jag gillar och på samma gång min svenska blir bättre.

Argumenterande text



Inför skoluniform i skolan!

Skoluniform bör införas i skolan för att det skulle hjälpa föräldrarna att spara pengar och tid samt förbättra med ekonomi. Alla elever skulle ha på sig samma kläder med samma färger, då skulle de se snygga och trevliga ut. Alla elever skulle vara jämlika socialt och ekonomiskt.
För det första att föräldrarna skulle spara pengar och tid för att inte köpa nya kläder med nya modeller, och då skulle de spara tid för att uppfostra dem med ett bar sätt och fokusera på deras barns studier. Föräldrarna skulle använda de sparade pengarna på nyttiga saker som de är intresseranta för dem.

För det andra att eleverna skulle se snygga och trevliga ut om de skulle ha på sig samma kläder med samma modeller och dessutom att marknader inte skulle importera så många varor och det skulle leda till att förbättra ekonomi.

För det tredje att alla eleverna skulle vara lika värd som andra och det skulle leda till att de skulle lära sig att inte bedöma andra eleverna på deras kläder men på deras personlighet dessutom att eleverna skulle inte reta varandra för sina kläder.

Snälla politiker lyssna på mig och inför uniform i skolan för att det skulle spara pengar och tid för familjer, och då skulle de använda den tiden för något som är nyttig och roligt för dem. Det skulle minska importera olika varor av kläder som inte är viktiga för att sälja och dessutom det skulle minska konflikter och retningar mellan eleverna för sina kläder eftersom de skulle vara jämlika.

Läslögg



Titel: Det fattas en tärning.
Författare: Johanna Thydell.

·         Vackra (s23)
Pappa tog ett djupt bloss, formade munnen rund (liknade Batman och Robin) och blåste. Jag skrattade när jag såg ringarna sväva upp flyg iväg mot himmelsmörkret.

Min kommentar 
Hon försöker koppla vad hon har sett med sina saker. Ett enkelt nåt kan skrattas henne för att hon är ett litet barn ännu, tvärtom en vuxen person som behöver en orsak för att skratta.

·         Kloka (s33)
Pappa hade varit med i ett band när han var ung och sa alltid att hans dotter absolut inte skulle växa upp med skitmusik som Lollo brukade lyssna på ”Kommersiella våpbrudar”.

Min kommentar
Pappa vill lära sin dotter att vänja hennes öron att lyssna på riktig musik som skulle påverkas om henne och kunna betrakta musik med sina tänkar och då skulle hon känna sig bekvämt och tillbringa roliga tider.

·         Roliga (s59)
Puck tycker att hajar är skittråkiga men det spelar ingen roll. Allt han säger är det intressantaste hon någonsin hört.

Min kommentar
Puck har gillat en Sångare så mycket och då vill hon förändra sina åsikter för hans skull. Hon känner sig som är viktigaste kvinna på festen för att Sångaren har valt henne.

·         Intressanta (37)
Säger Pucks mamma ”jag är faktiskt inte så jättebra i köket” men Puck säger ”Nej, det är du faktiskt inte” mest för att det är en rolig sak att säga, och för att Emanuel inte ska låta så ledsen.

Min kommentar
Mamma är jätte snäll och har starka moderskaps känslor och då ljuger hon för Emanuel skulle låta ledsen.

·         Spännande (s39)
Jag älskade min ministereo. Hela eftermiddagen och kvällen satt jag och lyssnade, bytte skivor, kollade in texterna till låtarna.

Min kommentar
Jag tycker att det är spännande när en lite flicka gör något som hon gillar att göra. Hon älskar sin pappa så mycket och anser honom som ett föredöme för henne så hon vill lära sig älska musik på samma sätt likadan sin pappa.

·         Överraskande (s39)
Då brukar han ta oss till McDonalds och säga att han är världens knäppaste pappa, Lollo log ”Fast det är han inte”. Han är bäst.

Min kommentar
Jag känner mig förvånad när jag har läst det. Hur kan en man, en pappa bruka bli full framför sina barn. Då hans personlighet skulle förändra till andra sämre personlighet. Jag tycker att Lollos pappa känner sig skuldmedveten nästa dag så han tog dem till McDonalds för att han visste vad det skulle glädja sina barn. Men den bilden av honom när han har varit full har det fortfarande funnit i deras minnen.

·         Störande (58)
Slutstation badrummet.
”Men kan vi verkligen vara här då” undrar Puck. ”Tänk om nån måste gå på toa?” Då får dem vänta och låser dörren bakom henne.

Min kommentar
Den Sångaren har inte respekterat för ändra personer. Det är själviskt beteende. Puck kund inte hindra honom och gjorde vad han sa och då tycker jag att hon har gillat honom och anser allt som han har gjort är rätt.

·         Skrämmande(s55)
För om du visste det skulle du veta att mordhota är att hota nån till döden och liksom inte att döda nån till döden.

Min kommentar
Det är konstigt och farligt att bara två små flickorna har tänkt av döden eller mordhota. Lollo har dåliga tankar för att hon ville ha tagit skada på andra flicka. Kanske har hon en psykologis problem.