måndag 29 september 2014

Reflektion av boksamtalet

Idag på boksamtalet berättade vi om Ombeni som hon var självisk att hon lämnade sina småsystrar hos rebellerna när hon fick en chans att fly. Hon kände att det var sitt fel och sin skuld var enorm, så hon blev aldrig fri.


jag tänker att hon leva i ett läger som är full av rebellerna med så svåra och hemska situationer och där finns många olika saker att hon tvingade att göra .Eftersom hon kände sig rädde och inte kunde orka med våldtäkten, bestämde hon rymma ensam och hon var förskräckt från rebellerna som skulle döda henne om de upptäckte att hon försökte rymma,då kunde inte hon rädda sina systrar.


Under samtalet var det andra åsikter som intresserade mig. någon elev tyckte att Ombeni hade en skuld för att hon tänkte bara på lillasyster Isabelle och det var hon som skulle kommit hit istället. Annan elev tyckte att Maua också hade en skuld att hon inte kunde kvar och rymde, då lämnade hon Isabelle ensam med rebellerna fastän hon blev galen och ett barn på nytt och hon kunde inte klara sig själv.


Det finns sorgliga händelser i den boken och vi diskuterade tillsammans vad hände, så Jag lärde mig hur jag kan skriva mina privata tanker och jag behöver att lyssna till andra eleverna för att veta alla åsikter.



jag lärde mig nya ord t. ex.:
kannibal: människoätare
slaktar kött riktning mot Mekka








torsdag 25 september 2014

Hur man städar en lägenhet



Några råd till dig som flyttar!

Här är några tips för själva städningen om man tänker flytta från ens lägenhet. Dessa tips är också nyttiga att städa en lägenhet varje vecka eller månad.

Du behöver :

·         Rengöringsmedel för kök och bad samt fönster.
·         Skurtrasa, dammtrasor.
·         En grov och en mjuk borste.

Kök

1.       Avfrosta och rengör kyl och frys. Torka sedan dem med trasa och lufta. Kom ihåg att hacka eller bryt inte isen i en frys , låt den tina.
2.       Drar fram spisen genom att ta tag i kanterna, städa sedan sidor och vägg samt golv. Rengör ugnen och plåtar samt värmeskåpet. Om det finns fett fläckar, tillsätta lite rengöringsmedel och vänta 5 minuter. Skubba sedan med en grov borste och torka med trasa. Ta loss fläktfiltret och tvätta med såpa, torka sedan den.
3.       Tvätta köksskåpens in och utsidor.

Bad

1.       Rengör toalettstolen och badkaret samt handfatet.
2.       Rensa golvbrunnen och städa under badkaret.
3.       Använda en mjuk borste och ett milt rengöringsmedel för att rengöra porslin.

Rum

1.       Rengör alla element, även bakom.
2.       Använda en trasa med ett rengöringsmedel och putsa fönstren på alla sidor,även mellan.
3.       Rengör parkettgolv med en skurtrasa och ett milt rengöringsmedel och torka genast.
4.       Rengör dörrar med en fuktig trasa och torka genast. Kom ihåg överkanten.
5.       Tömma och rengör garderobers backar och hyllor. Kom ihåg överkanten.

Vinsten




Novellen handlar om en man som jobbar vårdbiträde på sjukhuset. På telefon fick han en meddelande att hade blivit en miljonär.

Han trodde att han skulle reagera annorlunda men han kände sig orolig för att han inte visste vad han skulle göra med alla pengarna.

Vinsten påminde honom om att hans mamma hade varnat honom för pengerna som förvänder synen på mänskan och gör man som berusad. Han kunde kanske unna sig en Thunderbird men han var lika tveksam till hur han skulle göra med vinsten och tankarna virvlade runt.

Flera brev fick han från okända människor att han skulle bidra till deras försörjning men han lät breven gå raka vägen ner i papperskogen utan att läsa dem.

Han bad om ett personligt samtal med bankdirektören om pengarna. Denne rådde honom att investera i aktier, obligationer och fasta värden. Efter en diskussion kom de överens om att han vill ta ut pengarna i tusenkronorssedlar.

När han hade fått pengarna , åkte han ut till sin kompis sommarstuga .Där var han glad och förstod vad han skulle göra och att han inte skulle ångra sitt beslut.



torsdag 18 september 2014

Havanna Mamma

Sången handlar om en kvinna som hade en familj och ett jobb. Eftersom hon inte kände sig nöjd med livet och ville ha mer, bestämde hon sig  att lämna sin familj och resa bort till en strand i Havanna.Hon ångrade aldrig sitt beslut, och där kunde hon hjälpa och vårda några gatubarn och blev deras mamma.

Hennes man försökte förstå vad hände med hans fru och tänkte att han ibland klagade och inte gav henne allt som hon pekade, Han fick ta hand om barn och göra allting själv, så han trodde förstå henne och försökte ändra sitt liv till bättre. 

Kvinnans historie började sprida sig till världen och hon blev en legande för andra kvinnor. Några kvinnor lärde sig att lämna deras låta män och gå..De Flesta av kvinnor kunde inte stanna kvar , så de ångrade sig på vägen och kom tillbacka.

torsdag 11 september 2014

Hur kan jag skriva en berättelse från några bilderna




Idag på skolan lärde jag mig med mina klasskamrater hur vi kan skriva en berättelse från några bilderna och min lärare Teresa  lärde oss hur vi kan änvände en bra strategi för ordförståelse .Jag tror att det är ett bra tänkesätt och det fungerade när vi läste en berättelse.

Några nya ord från berättelsen
·         Knarrar                 snön knarrar under fötterna – ‏يصرّ الثلج تحت الأقدام
·         Darrar                   يرتعش، يرتعد، يهتزّ
·         Stelnar till is        han stelnade till när han såg mig – ‏تَجَمَّد عندما شاهدني
·         Volanger              حاشية      rynkad tygremsa på klänning el. gardin
·         Bläck                      vätska som går att skriva med
·         Usel                       dålig, värdelös
·         Stuvbit                  restbit av tyg
·         Nystruken           släta till (med strykjärn) ny
·         Gnider                  gnida sig i ögonen – ‏فَرَك عينيه
·         Veck                      ثَنْية، تغضُّن، تجعُّد
·         Nålar                     nål och tråd – ‏إبرة وخيط  att sticka genom tyg med och ofta att sy med
·         Ålar                        åla sig fram i gräset‏زَحَف على الحشيش‏
·         Äng                        gräsmark

En sammanfattning av Olivias nya klänning

Olivia behöver en ny klänning för att hon har blivit så långa.Hon vill sin mamma sluta träna på piano för att hon vill gå och köpa ett nytt tyg .
På tygbutiken blir Olivia glad när hittar en runt och skärt med små rosenblad medan hennes mamma har hittat ett stycke av bomull från billiga stuvar.Mamma vet vad som är bäst för att Olivia kan leka med en enkle klänning men hon blir besviken.
Senare gå Olivia ut och leka med sin vän och hon gjorde svårta fläckar på sin klänning , så mamma fixar den och
tänker att hon kan brodera klänningen med många rosenblad.
På morgonen vaknar Olivia upp och ser en ny vackrast mönstrad klänning. Hon blir gladare och direkt har hon på sig klänningen och springer till mamma. Hon tackar, kramar, och pussar mamma och mamma kan träna mera och mera utan sin dotter stör henne.